Založ si blog

Tichý rozmach spoločnosti Monsanto na Slovensku

Agrochemický kolos Monsanto je pravdepodobne známy každému priemerne internetovo zdatnému človeku ktorý sa aspoň trochu zaujíma o to, čo je (ak však nie, informácie o nej si môžete ľahko vyhľadať. Téma je rozsiahla a dáva dostatočný priestor vlastnej interpretácii). Donedávna rôznorodé správy o nej prichádzali len rôznych krajín sveta: „Maďarsko ničí všetky polia s GMO kukuricou“,  „Celý svet protestuje proti gigantu Monsanto“ alebo „Kukuričná deportácia: Francúzi zakázali genetického mutanta od Monsanta“ – aj takto zneli niektoré z mnohých titulkov, nič z toho sa nás však akoby bezprostredne netýkalo.

 

Pred pár rokmi sme mohli zaznamenať prvý krôčik tejto spoločnosti na Slovensku: na stránke www.monsanto.sk prezentovala svoju mieromilovnú víziu o produktoch vysokej kvality, transparentnosti a ďalších pekných cieľoch. Nastala dlhšia odmlka počas ktorej som nezaznamenala žiadny vývoj. Oči mi otvorilo až, keď som v obchode siete Tesco zahliadla kontroverzný herbicid Roundup. Cesta od stránky spoločnosti, ktorá v širšom povedomí Slovenska nemá vybudované meno po regály najrozšírenejšieho maloobchodného reťazca na Slovensku bola nenápadne krátka a tichá, mohlo by sa zdať.

 

U nás sa však geneticky modifikované organizmy podľa zdroja Euro Info pestujú už od roku 2006 (zdroj: http://www.euroinfo.gov.sk/geneticky-upravene-potraviny/?pg=2). Z WikiLeaks Slovensko prenikla tiež informácia, že niekoľko ľudí z americkej ambasády na Slovensku sa v rokoch 2005-2006 snažilo lobovať za povolenie pestovania geneticky modifikovaných organizmov na Slovensku (zdroj: http://www.wikileaks-slovensko.org/archives/66). Občianske združenie Sieť Dobra zaznamenalo aktivitu Monsanta, ktorá medzitým prebiehala: Ministerstvo životného prostredia v auguste 2013 oficiálne potvrdilo pestovanie geneticky modifikovaných organizmov na Slovensku a tiež povolenie vytvorenia takzvaných testovacích polí a jedno z nich, konkrétne v Borovciach pri Piešťanoch navštívili aj aktivisti. Téma vyvolala veľký ohlas a spustila vlnu reakcií, no slovenská verejnosť vie o geneticky modifikovaných organizmoch a ich hrozbách stále málo. Problémom je tiež, že informovaní nie sú ani majitelia polí v okolí testovacích centier, čo je nebezpečné hlavne z dôvodu že peľ sa môže preniesť aj na ich polia. Príležitostne sa síce objavujú informácie v rôznych (aj komerčných) médiách, ktoré občas vnímajú GMO aj kriticky, stále sa však vnímanie tejto témy a kritického postoja vníma skôr ako náklonnosť ku konšpiračným teóriám.

 

Okrem USA, Kanady a Brazílie sa šíri celosvetový trend odmietania GMO technológií ako nebezpečných. Aj niektoré susedské krajiny už vyjadrili jasný nesúhlas so zavádzaním GMO na ich území, Maďarsko a Poľsko úplne zakázali pestovanie geneticky modifikovanej kukurice, Slovensko však stále odmieta zaujať jednoznačný postoj. Monsanto zatiaľ v tichosti naberá na sile čo možno vidieť aj na stále rozširujúcej sa webovej stránke ktorá láka budúcich pestovateľov napríklad aj na Dni Pola do Monsanto Innovation Centra v Borovciach a avizuje aj stále rozširovanie pestovania modifikovaných plodín…

 

Diana Takácsová, FMK UCM Trnava

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, tvrdí Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 12427x
Priemerná čítanosť článkov: 12427x

Autor blogu

Kategórie

Archív